Sportdag vid LNH

Sportdag vid LNH

Tisdagen var en dag många elever såg fram emot, för då var det nämligen dags för Lovisanejdens högstadiums årliga sportdag. Alla elever fick vara med och delta i olika program, beroende på vilken årskurs de går i. Det här året fick som vanligt sjuorna åka iväg till Helsingfors för att simma, åttorna gå till Lovisas bowlinghall för att bowla, och niorna åka till skidcentret Messilä för att åka slalom.

–Jag brukar åka slalom varje år, säger Edit Widlund från klass 9D, som tillsammans med sina kompisar och andra niondeklassister åkte iväg till Messilä på tisdagen. Edit berättar att de som inte ville följa med till Messilä fick stanna hemma i Lovisa och skida i Skyttis.

–Man kunde välja mellan att skida eller gå med snöskor om man stannade hemma i Lovisa,säger Edit, och tillägger sedan att det inte var så många som följde med till Messilä.

–De flesta niondeklassisterna var nog sjuka, eller så valde de att gå till Skyttis istället, för det åkte bara en buss med elever till Messilä, berättar hon.

Eleverna som åkte slalom startade halv nio från Lovisa och var hemma igen klockan fyra på eftermiddagen. Dagen fylldes av många timmar i slalombacken, och såklart några matpauser där emellan. Eleverna fick med sig en egen matsäck från skolan innehållande en banan, en saftsoppa, en smörgås och saft, men om de ville fick de också själv gå och köpa egen mat i skidcentret.

–Dagen var jätterolig! Det är bra att skolan ger eleverna möjlighet att få åka iväg ibland och göra andra aktiviteter än att bara sitta i skolan. Med den här dagen får vissa elever kanske också möjlighet att prova på något nytt, eller få göra det de verkligen tycker om, säger Edit. Hon berättar att också hon fick möjlighet att prova på något nytt, fastän hon åkt slalom förut.

–Där fanns en backe som hade en massa olika ramper som man kunde hoppa på, och den backen prövade jag för första gången. Det var svårt i början och jag tänkte nog falla några gånger, men efter ett tag började det gå riktigt bra, säger Edit och skrattar.

Edit säger att hon gärna skulle ha flera liknande dagar i skolan, och att det skulle vara roligt om man hade mera aktiviteter i skolan. Om hon själv skulle få välja skulle hon gärna åka till Messilä med skolan igen, och hon rekommenderar alla som inte har testat att åka slalom än att verkligen göra det.

–Det är svårt i början, men när man väl har hittat tekniken och balansen är det hur roligt som helst, tillägger hon.

Medan niorna åkte slalom var det dags för sjundeklassisterna att simma i Helsingfors. Aaron Lindholm från klass 7E berättar att alla sjuor först åkte med buss till Östra centrums köpcenter där de fick gå omkring fritt i en timme.

–Man fick göra vad som helst i köpcentret, säger Aaron. Jag och mina kompisar provade fotbollsskor, och sedan gick vi till McDonalds och åt. Vi fick också med oss en matsäck från skolan, men vi åt bara godis som vi hade köpt.

När en timme hade gått samlades alla i bussen och sedan bar det av till Östra centrum simhall där de simmade resten av skoldagen.

–Om man inte ville simma kunde man också gå till Östra centrums ’Liikuntamylly’ där man kunde välja mellan olika sporter, till exempel tennis.

Aaron berättar att eleverna fick simma i ungefär en timme. Var och en skulle under den tiden simma minst tvåhundra meter, och sedan fick de göra vad de ville.

–Jag och mina kompisar hoppade från hopptorn, det högsta var fem meter, och sedan hade vi tävling om vem som rutschade snabbast i rutschbanan.

Aaron tycker att det var en väldigt rolig upplevelse, och han hoppas att han och hans vänner skulle få göra det igen.

–Men om jag skulle få välja själv skulle jag också vilja åka till Messilä och åka slalom, eller åka till Barcelona för att se på en fotbollsmatch, säger Aaron och ler.

Hemma i Lovisa sportade åttondeklassisterna med både bowling och aktiviteter i bollhallen. Madicken Henriksson från 8A tycker att det var en rolig dag, och att hon nog gärna skulle vilja vara med om en liknande dag på nytt.

–Först gick hälften av alla åttor till bollhallen medan resten gick till bowlinghallen, säger Madicken. Jag började med att gå till bollhallen där vi sedan spelade innebandy, flickorna och pojkarna skilt.

Efter ett par timmar av innebandyspelande var det dags för matpaus i barackerna. Sedan gick Madicken och hennes vänner till bowlinghallen där de under resten av dagen fick bowla. Eleverna delades in i flera lag på tre, och sedan tävlade de i laget mot varandra.

–Jag bowlade tillsammans med Madeleine Forsström och Lina Ahlberg, säger Madicken, och berättar att hon och Madeleine båda vann en gång

–Det var riktigt roligt, men jag ser fram emot nästa år när vi får åka till Messilä, berättar hon.

 

Caroline Lindholm