KULTURDAG I HELSINGFORS 

Onsdagen den 25 april ordnade Lovisanejdens högstadium en kulturutflykt till Helsingfors för eleverna. Dagen började med en teater på Svenska Teatern, TADAMS pjäs Scenprovet, som handlar om den sista auditionsdagen där nio deltagare kämpar om en roll i den nyskrivna ungdomsmusikalen. Pjäsen går ut på att alla deltagare försöker övertyga regissören om att välja just dem, och de bjuder på skådespel, sång och dans. Pjäsen var väldigt underhållande och tiden flög iväg. 

Efter pjäsen gick eleverna till HAM ”Helsinki Art Museum, där graffiti från 1980 till idag presenterades. Eleverna fick en guidad rundtur bland både de finländska och de utländska konstnärernas verk, och sedan fick de gå runt själva för att studera den vackra graffiin. Konstverken bestod av tavlor, videon och graffitimålningar gjorda direkt på väggen. Besökarna på utställningen  kunde också skapa sin egen graffit på papper med hjälp av modeller.  

Fastän alla var trötta efter den långa och händelsefulla dagen, var alla ändå nöjda över att de hade fått vara med och uppleva den roliga dagen. Många tycker att dessa utflykter är onödiga och att eleverna borde spendera så mycket tid som möjligt i skolbänken, men dagar som denna är faktiskt nyttiga för eleverna. Genom att åka på likadana små resor får studeranden en chans att lära sig om olika ämnen genom att se dem och lära sig om dem på andra sätt än att bara läsa om dem. Detta kan hjälpa elever med koncentrationssvårigheter eller lässvårigheter att bättre kunna förstå och lära sig om något, samt att det är ett roligare sätt för vem som helst att utbilda sig på. Genom att göra dessa utfärder med skolan ger det alla en möjlighet att bättre förstå vad de måste lära sig, och det ger på samma gång en chans för alla att bättre lära känna varandra och skaffa nya vänner. 

Caroline Lindholm